Wat is een inkomensverklaring ondernemer?

Elke geldverstrekker vraagt u bij het aanvragen van een hypotheek om een inkomensverklaring. U als ondernemer moet deze kunnen aanleveren. Maar wat is het eigenlijk en hoe kom je er aan?

  Inkomensverklaring voorbeeld min
  Device frame

  In het kort

  Informatie over de inkomensverklaring ondernemer is overal te vinden. U moet er wel uw best voor doen om het te vinden; het is nogal verspreid over de verschillende webpagina’s. Hier een beknopte pagina met het belangrijkste wat u moet weten voordat u een inkomensverklaring ondernemer gaat aanvragen.

  • Wat is het?

   Een inkomensverklaring ondernemer is nodig voor ondernemers die langer dan 12 maanden actief zijn, zij kunnen hierdoor op een eenvoudigere en snellere manier een hypotheek met NHG aanvragen. Deze rapportage geeft de geldverstrekker vooraf duidelijkheid over het bestendig inkomen. Op deze manier is het proces sneller af te handelen. 

  • Kan ik het ook zelf?

   Een aanvraag indienen bij een van de rekenexperts is prima zelf te doen. De juiste documenten verzamelen, een opdrachtformulier invullen en de documenten aanleveren spreekt in principe voor zichzelf. Het berekenen van deze inkomensverklaring ondernemer is helaas niet zelf te doen. In de meeste gevallen accepteren de geldverstrekkers alleen de inkomensverklaringen die zijn opgesteld door een van de experts.

  • Wat staat er in?

   Om direct te zien wat er precies in de inkomensverklaring ondernemer staat kunt u via deze link een voorbeeld PDF downloaden: Inkomensverklaring-Ondernemer.pdf

  • Hoe kom je er aan?

   Een inkomensverklaring ondernemer met NHG moet opgesteld worden worden door een door NHG aangestelde rekenexpert. In veel gevallen kunt u zelf een account aanmaken via de website van een van deze partijen. Dit scheelt wellicht wat in de kosten van een hypotheekadviseur en de desbetreffende partij zal u altijd contacten als er stukken ontbreken of niet correct zijn aangeleverd. 

  • Welke rekenexpert kies ik?

   De keuze voor één van de vier rekenexperts ligt bij u. De enige voorwaarde is dat u geen zakelijke relatie met deze partij heeft gehad in de afgelopen twee jaar. Het is bij de keuze voor een rekenexpert verstandig om te kijken naar de huidige verwerkingstijden en de telefonische bereikbaarheid.

  • Wat zijn de kosten?

   De aanvraag zelf ligt in veler gevallen tussen de €250,- en de €500,-. Deze kosten zijn wel fiscaal aftrekbaar.

  Dit is hoe het werkt:

  • 1

   Verzamel de benodigde documenten

   De rekenexpert heeft veel informatie van u nodig, zowel zakelijk als privé. Denk aan belastingaangiftes, -aanslagen en jaarrekeningen. Deze informatie kunt u zelf opvragen bij uw boekhouder, of als u het zelf goed hebt bijgehouden al vast klaar zetten. Gaat u de aanvraag zelf doen? Lees dan verder... 

   Document (1)
  • 2

   Rekenexpert kiezen?

   De keuze voor één van de vier rekenexperts ligt bij u, of bij uw tussenpersoon. Let bij deze keuze goed op o.a. de bereikbaarheid en verwerkingstijden, maar ook op de wijze van aanleveren van documenten is belangrijk. Gaat dit per mail? Of is er een beveiligde omgeving om alle stukken aan te leveren? 

   Manager
  • 3

   Aanmelden

   Elke rekenexpert heeft een online omgeving. Hier kunt u in de meeste gevallen als ondernemer ook zelf een account aanmaken. Het voordeel van een online omgeving is dat alle documenten en informatie veilig kan worden geupload en niet per ongeluk naar iemand anders worden gemaild. 

   Account maken bij rekenexpert
  • 4

   Beantwoorden, uploaden en controleren

   Zodra u bent ingelogd kiest u een geldverstrekker of NHG en beantwoordt u de gestelde vragen. Vervolgens kunt u de aangegeven documenten direct uploaden. Let op, uw aanvraag wordt vaak pas in behandeling genomen als alles compleet is. Controleer dus goed of de juiste documenten klaar staan om te uploaden. De rekenexpert zal u hier, na ontvangst, nog wel op wijzen en eventueel vragen om aanvullingen. Voorkomt u dit, dan is uw aanvraag ook sneller afgehandeld.

   Clipboard
  • 5

   Downloaden rapportage

   Zodra alles compleet is neemt, binnen de aangegeven tijd, de rekenexpert het dossier in behandeling. De rekenexpert analyseert alle cijfers en aanvullende informatie en zal u, waar nodig, extra vragen stellen. Het resultaat is een complete rapportage, ofwel inkomensverklaring, in PDF-vorm. U of uw tussenpersoon ontvangt de inkomensverklaring online, direct na betaling van de factuur. Deze factuur ontvangt u online en pas als het rapport gereed is. De meeste rekenexperts gebruiken iDeal voor de betaling.

   Rapportage downloaden inkomensverklaring

  Veel gebruikte termen

  • NHG

   Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een vangnet. Hiermee krijgt de hypotheekverstrekker de garantie dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald als u dat niet meer kunt. Bijvoorbeeld bij ‘n scheiding, arbeidsongeschiktheid, uw partner overlijdt of bij werkloosheid. Omdat dit het risico voor de hypotheekverstrekker verlaagt betaalt u voor een hypotheek met NHG vaak een lagere hypotheekrente.

  • IB Ondernemer

   U bent IB-ondernemer zodra u het grootste deel van uw inkomen haalt uit uw zakelijke activiteiten en u als ondernemer door de belastingdienst wordt gezien. Dit betekent dat uw activiteiten in de economische sfeer worden gezien en u winst, of verlies, maakt met uw onderneming.

  • Klantportaal

   Diverse rekenexperts werken met een klantportaal. Dit betekend dat u via een veilige omgeving uw documenten en vraagstukken kunt aanleveren. Bij sommige partijen is dit alleen beschikbaar voor intermediairs.

  • Toetsinkomen

   Het resultaat van uw inkomensverklaring ondernemer. De uitgebreide rapportage (zie .PDF) die u ontvangt bevat altijd een eindresultaat: het toetsinkomen, ook wel uw bestendig ondernemersinkomen genoemd. Dit is het inkomen waarop de geldverstrekker de hoogte van uw hypotheek zal afstemmen.

  • Intermediairs

   Intermediairs, ook wel tussenpersonen of adviseurs genoemd, adviseren u over de juiste keuze voor uw hypotheek. Ook kunnen zij u assisteren bij uw aanvraag voor een inkomensverklaring ondernemer of de aanvraag zelfs voor u verzorgen. De rekeneperts beperken zich tot die inkomensverklaring en geven geen hypotheekadviezen. 

  • Beoordelingsverklaring

   In het geval er een hypotheekaanvraag wordt ingediend op basis van een loondienstinkomen (werkgeversverklaring) en de partner een bedrijf heeft, kan de geldverstrekker vragen om een zgn beoordelingsverklaring. De rekenexpert stelt dan vast of er risico’s zitten in het bedrijf dat wellicht in de toekomst voor problemen zou kunnen zorgen. Bij een enkele rekenexpert is deze verklaring kosteloos, tenzij het een complexer bedrijf is, dan spreken ze vooraf een prijs met u af. 

  Meer weten?

  Heeft u vragen die hier niet beantwoord worden? Stel ze en wij zoeken het graag uit.

  Error. Your form has not been submittedEmoji
  This is what the server says:
  There must be an @ at the beginning.
  I will retry
  Reply